Idag skrev SvD om en rapport från Svenskt näringsliv som föreslår att elever som påbörjar humanistiska utbildningar ska få högre lånedel av CSN: et än andra utbildningar. Summan ska alltså vara lika stor men humaniora studenternas lånedel skall vara större än andras utbildningar, dvs de skall skuldsättas mer för att de valt en utbildning som intresserat dem istället för en som Svenskt Näringsliv anses vara nyttig. De har också döpt rapporten till. "Konsten att strula till ett liv."
Att vilja bestraffa människors fri val är oroväckande. Att de inte ser hur det näringsliv de själva representrrer strular till flera tusentals människors liv genom beslut helt grundade på ekonomiska övervägningar (senaste exemplet: SAABs oförmåga att betala ut löner innan midsommarhelgen, tidigare exemplet: den ekonomiska kraschen 2008) gör deras ståndpunkt löjlig. Jag har pluggat företagsekonomi i flera år, aldrig har de mänskliga konsekvenser för ett visst beslut tagits upp till diskussion. Det är ett ämne som många gånger bortser från det ansvar ägarna har gentemot anställda och samhället i övrigt.
Sedan diskuteras gärna kultur i form av mjuka värden som man kan profitera på av typen: anställ en konstnär att utforma nya affischer och få del av den personens uppbyggda kulturella kapital, använd oetablerade artister för att skapa ett mediejippo. Det som ofta ignoreras i den diskussion är betalning av artisterna/kulturarbetarna i fråga. Jag har fått höra av flera kulturarbetare att de blivit ombedda att delta i diverse arrangemang gratis med argumentet "det blir ju bra reklam för dig också."
Och jag tror att det är så näringslivet ser på kultur och humaniora, något som de kan utnyttja gratis för sina egna syften och de ska vara glada att de får vara med och leka.
Nu var inte tanken med den här bloggen att diskutera kulturpolitik men jag kan inte låta bli när jag ser hur kulturlivet/humanioran kontinuerligt nedvärderas, skärs ned och ses ned på och sedan förväntas ställas upp med sina kunskaper när samhället känner för det. I det här fallet blir det extra tydligt när de begär att unga människor ska ledas bor från utbildningar som kan leda till yrken som de drömt om hela livet. I dagens arbetsklimat finns det inte heller några garantier att få jobb efter avslutad utbildning, oavsett vilken inriktning den har.
Avslutningsvis vill jag tips om bibliobusters inlägg som skriver om en dansk undersökning om humanistiskt metakompetens och om att DN skriver om EUs nedskärningar som jag skrev om igår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar