Jag har länge tänkt skriva om den här utställningen men blir ständigt distraherad av annat ( sol, glass, sommar etc).
Superhjältar och antihjältar i tecknade serier visas på Judiska museet på Hälsingegatan 2 i Stockholm. Det handlar om verk från judiska serietecknare från 1910 framtill idag. Det är ett samarbete mellan judiska museéer i Paris och Amsterdam och har turnerat runt till Berlin och Melbourne. I Stockholm visas den i en mindre version och jag tycker att de lyckats klämma in mycket på en "liten" utställning.
Man får en fin presentation till början bland judiska emigranter i Brooklyn och Bronx till guldåldern från 1930-talet fram till andra världskriget då många stora superhjältar föddes som Stålmannen, Batman till 1960-talets Harvey Pekar och till slut de tecknade romanerna som Maus av Art Spiegelman. Och överallt får man kika på originalteckningar och manus av bland andra Stan Lee - vars ursprungliga judiska namn var Stanley Martin Lieber. Många av de judiska serietecknare som stod bakom superhjältarna döpte om sig till mer engelska namn. Mycket intressant med tanke på att deras skapelsers dubbelliv.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök om man är serieintresserad och vill ha en snabb genomgång av seriehistorien. Man får också chans att känna lite nationell stolthet då Johanna Rubin Drangers skapelser dominerar museets entre och café. Utställningen pågår till 13 november.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar