3 mars 2012

Bok:Yes man av Danny Wallace

Om någon minns så kom det en Jim Carrey-film för några år sedan som hade denna titel, detta då boken som filmen är baserad på. Jag har vaga minnen av filmen men det jag minns stämmer inte så väl överens med boken, mindre komiska fall och ingen sektledare.till exempel

Men huvudlinjen är den samma. Under sex månader lovar Danny Wallace att säga ja till varje inbjudan, förslag, tjänst, initiativ och chans som han stötter på. Han svär att säga ja till saker han tidigare skulle sagt nej till och göra allt i hans makt för att åstadkomma ett ja. Danny berättar inte för sin omgivning om sitt ja-manifest för att ingen skall utnyttja hans tillstånd vilket leder till konflikter, missförstånd och lite genanta situationer.Bakgrunden till detta val är en livskris som lett till en väldigt negativ inställning till livet och ett möte meden mystisk främling på en buss. Och just det, detta är baserat på verkliga händelser.

Danny Wallace var vid den här tiden en frilansande radioproducent för BBC och hade innan det här projektet lyckats starta sin egen sekt och kort efter händelserna i boken lyckats starta sitt eget land. Han är lite av en knasboll helt enkelt, bless him.  Kärnan i detta projekt är en sorts hardcore-självutveckling. Under hela den period som projektet pågår säger Danny verkligen ja till allt som kommer i hans väg och det leder till roliga saker som fester, nytt jobb, resor, nya bekantskaper och många komiska situationer.

Wallace beskriver sin resa på ett väldigt enkelt och pratigt språk kryddat med några rantartade skämt. Metoden bakom galenskapen hade jag lite svårt att greppa från början men det ger sig allt eftersom man får följa Dannys beslut och resonerande. Det finns ingen predikande eller frälst ton vilket är skönt, Wallace tar upp det roliga och det dåliga. Han pekar på möjligheterna som finns i vår vardag som vi kan ta vara på men kanske inte tänker på. Det är en underhållande resa i självutveckling man får vara med på och den enda jag kan komma på där författaren gärna unnar sig en öl eller två  (Och svaret på frågan: Ska du ha en till? är lätt att förutse) Det är ett intressant tankeexperiment som man har turen att få uppleva ifrån den tryggheten av sin egen läsfåtölj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar