28 juli 2011

Bridesmaids

Jag var och såg Bridesmaids här i veckan, för att fly undan värmen ett tag och för att jag var oerhört nyfiken på filmen. Den har ryktats vara "tjejfilmen" som även killar och  blivit tokhyllad och traditionsenligt kritiserats för att egentligen inte vara särskilt rolig/tjejig/feministisk/bra. Den är skriven av SNLs  Kristen Wiig och Annie Mumolo, producerats av Judd Apatow som stått bakom en hel hög med bromance-komedier och naturligtvis tv-serien Freaks and Geeks. Ensemblen innehåller en hel del luttrade amerikanska komediaktörer med bakgrund i Groundlings improvisationsteater. En del scener i filmen är helt baserad på improvisationer.

Filmen handlar Annie vars liv inte går särskilt bra. Hennes bageri har konkat, hon har förlorat alla sina besparingar, pojkvännen har lämnat henne och hon har ett kk-förhållande med en väldigt självcentrerad man (en oerhört rolig Jon Hamm -aka Mad Men-Don). Mitt i allt förlovar sig hennes bästa vän Lilian och Annie får äran att vara maid of honor med medföljande organisatoriska plikter. Hon får också en rival om Lilians vänskap i form av lyxhustrun Helen och därefter börjar det spåra ur..

Jag gillade den här filmen och skulle klassa den som 3.5:a pågränsen till en 4:a. Den berättar om vänskaper som förändras, att befinna sig på botten i tillvaron medans alla andra gå vidare,  skojar med den otroliga bröllopshysterin som nu börjat spilla över på möhipporna och kombinera dessa ämnen på ett väldigt skicklig sätt. Det filmen genomsyras också av en värme som jag inte avtar någon gång, ens under psykbryten.

Karaktärerna är trovärdiga. Kristen Wiig gör en fin Annie som sakta blir mer och mer förtvivlad och hon har ett jättefint samspel med Maya Rudolphs Lilian som gör deras vänskap trovärdig.  Även Rose Byrnes Helen känns som en hel karaktär som inte bara hamnar i bitch-facket. Måste bara nämna Melissa McCarthys fantastiska porträtt som den tuffa slagsmålssugna Megan. Det är synd att birolls-oscarn inte delas ut till den här sortens roller men jäklar vad hon skulle ha förtjänat den.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag tyckte filmen var rolig på riktigt och jag kan inte förstå den kritik filmen fått för att den inte är rolig på riktigt. Jag skrattade högt flera gånger och det är sällan jag gör det på bion. Absolut så är det inte den typen av humor i filmen som får en att tycka "gud vad jag är allmänbildad och insatt i utrikespolitik" men om du uppskattar en scen med kollektiv matförgiftning i snobbig brudklänningsaffär och repliker som "Jag måste bort från den här vita mattan nu!" så kan jag varmt rekommendera denna film.

Här är trailern:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar